Bu içeriğimizde GPS yani Global Positioning System ile ilgili olarak bilgiler veriyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…

GPS’nin açılımı Global Positioning System olup, Türkçe karşılığı Küresel Yer Belirleme Sistemi anlamına geliyor. Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılan bu sistem, ABD Savunma Bakanlığı’na ait yörüngede sürekli olarak dönen 24 uydudan oluşmaktadır.

ABD Savunma Bakanlığı’na ait olan 24 uydu, düşük güçte radyo sinyalleri yayar. GPS alıcı bu sinyalleri algılar ve konum belirlenmesi mümkün hale gelir. Yeryüzündeki GPS alıcı ise bu sinyalleri alır ve konum belirlenmesi mümkün olur.

GPS sistemi askeri amaçlar için kurulmuştu. Asker çıkarmalarında ve roket atışlarında kullanılmak için tasarlanmıştı. Fakat zaman içerisinde , yıl itibariyle 1980’lerde GPS sistemi sivil kullanıma da açıldı.

GPS askeri alanda cruise füzelerinde yani kıtalar arası füzelerde, hassas güdümlü füzelerde kullanılmakta olup, balistik füzelerde da fırlatma pozisyonunun doğru hesaplanabilmesi amacıyla kullanılmakta idi. TSK yani Türk Silahlı Kuvvetleri de günümüzde izlediği savunma politikaları doğrultusunda pek çok alanda GPS uygulamalarından yararlanmaktadır.
En pahalı GPS alıcıları haritacılar tarafından yapıların, sınırların konum tespiti ve yol yapım çalışmaları için kullanılmakta idi. Havacılıkta ise GPS uçaklarda yön bulma aygıtlarına ek olarak kullanılmaktadır. 1980’lerin sonlarına doğru uygulamaya dahil edilen NOPPA, BrailleNote, GPS and Trekker gibi projeler yürütülmüştür.

Pek çok senkronizasyon sistemi referans saat kaynağı dahilinde GPS kullanmakta olup, bu sistem UTC ve GMT’ten ayrılarak kendi uyduları üzerindeki atomik saatlerin kullanılması anlamını taşır. Uzay bölümü ise en az 24 uydudan oluşmakta olup, sistemin merkezidir. Uydular, “Yüksek Yörünge” ismi verilen ve dünya yüzeyinin 20.200 km üzerinde bulunan yörüngede yer alırlar. GPS projesinin başlatılma tarihi ise ilk uydunun ateşlendiği 1978’dir. 24 uyduluk ağ ise 1994 yılında tamamlanmıştır.

(Visited 48 times, 1 visits today)