Bu yazımızda Network hakkında bilinmesi gereken bazı temel bilgilere değinmekteyiz. İşte ağ ve ağ bağlantılarına ilişkin detaylar…

Network ile ilgili olarak bilinmesi gereken bazı temel terimler bulunmaktadır. Ağ, temel haliyle iki bileşenden oluşmakta olup bunlar ağ donanımı ve ağ yazılımı şeklindedir. Ağ donanımları bilgisayarlar, yönlendirici, anahtar ve kablolar gibi aparatlar olup, ağ yazılımı ise Windows işletim sistemi ve Windows Server sunucu yazılımları gibi yazılımlardır.

Günümüzde internet, çevrimiçi radyolar ve dahası, ağ ile mümkün olmakta ve kaynakların paylaşımına ağ ile imkan sağlanmaktadır. Lan ise bilgisayarın birbirleriyle iletişime geçmesine imkan tanımakta olan bir yapı olup, örneğin evinizde ADSL model kullanıyorsanız ve bu modem aracılığıyla internete bağlanmakta iseniz evinizde bir ağ bulunduğu anlamına gelmektedir. Bunun yanında birden fazla bilgisayar var ise ve switch gibi cihazlarla birbirine bağlanmakta iseler yine bir ağ kullandığınız anlamına gelir.

Ağların donanımına ilişkin olarak çeşitli bileşenler vardır;

Ağ cihazları : Konak bilgisayarların birbiriyle iletişim geçmesine yaramakta olan dağıtıcı (hub), yönlendirici (router) anahtar (switch), köprü (bridge), tekrarlayıcı (repeater) gibi cihazlara ağ cihazları denmektedir. Bu cihazlar bir bilgisayardan farklı bilgisayara verinin iletilmesine imkan tanır. Kısacası cihazlar arasında sağlıklı bir iletişim kurulabilmesi hususunda etkilidir.

Konak bilgisayarlar: Ağa bağlı bir IP adresi kullanmakta olan cihazların tümüne konak bilgisayar host denilmekte olup, ağınıza bağlı olan IP adresi kullanan yazıcınız bulunmakta ise ve NAS ismiyle anılan IP adresi bulunan bir depolama biriminiz var ise bu konak bilgisayar kullanıldığı anlamına gelir.

Çevre birimleri: Bir yazıcı doğrudan ağa değil de bilgisayara bağlı ise bu cihaz konak bilgisayar değil çevre birimi bilgisayardır çünkü kendisine ait bir çevre IP adresi bulunmamaktadır ve farklı cihaz üzerinden ağa bağlantı kurmaktadır.

(Visited 27 times, 1 visits today)