Yeni içeriğimizde start-stop sistemine ilişkin olarak bilgilere değiniyoruz. İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

Start-stop sistemi, kırmızı ışıkta durduğunuz zaman motora ihtiyaç duymadığınız için motorun çalışmamasını ve yakıt tüketmemenizi sağlamaktadır. Araç durduğunda rölantide çalışması yerine motoru durduran ve ardından hareket etmek istediğiniz zaman motoru hızla yeniden başlatan sisteme start stop sistemi denmektedir.

Trafikte özellikle fazla dur kalk yapmak durumunda iseniz start stop özelliği sayesinde daha fazla yakıt tasarrufu yapacaksınız ve aynı zamanda emisyon salınımınız da daha az olacak. Öte yandan motorun sık durdurulması ve tekrar çalıştırılması dahili motor parçalarını zorlayabilmektedir çünkü motorda aşınma ve yıpranma başlangıç sırasında yaşanmaktadır. Bu nedenle mühendisler bu teknolojide kendini daha iyi yağlayabilen ve normal motor yatağında kaygan olan yataklar kullanmaktadır. Kendiliğinden daha iyi yağlanması sayesinde motorun çalışmasının ardından basınçlı yağ gelene kadar motor daha iyi korunmaktadır. Aynı zamanda son yıllarda gelişen motor yağı teknolojisi de aşınmayı önlemektedir ve iyi bir koruyucu tabakası oluşturmasıyla öne çıkmaktadır.

Start stop sisteminde motor, debriyaj devreye girdiği veya fren bırakıldığı durumda sürücünün hareket etmeye hazır olduğunu anlar ve kendiliğinden yeniden başlar. Sistem, otomobilin durduğunu veya aracın vitesinin boşa alındığını tespit edebilmek için bilgisayar sistemini kullanmakta olup, tespit ettiğinde de yakıt dağıtımını durdurup motoru kapatmaktadır. Otomobil her hareket etmeye başladığında motor otomatik olarak çalışır ve yakıt dağıtımı tekrar cereyan eder.

Bir sürücü start stop sisteminin ne zaman aktif olup ne zaman aktif olmayacağını ayarlayabilir çünkü araçlarda bununla ilgili olarak etkin mi yoksa devre dışı mı kalacağına yönelik düğme yer almaktadır. Bu özelliğin sembolü saat yönünden dönen okun içerisinde yer alan büyük A harfinden oluşan semboldür.

(Visited 13 times, 1 visits today)