Yeni yazımızda yağmurölçerle ilgili bilinmesi gereken unsurlara değinmekteyiz. İşte konuya ilişkin detaylar…

Su dünyanın devamlılığı ve insanlar için hayati bir önem taşımaktadır. Yağış ölçümü uygulaması ise MÖ 500 yılına dek uzanmaktadır. Meteorologlar ve hidrologlar günümüzde yağış miktarını ölçebilmek maksadıyla yağmurölçerlerden yararlanmaktadır. Yağış miktarının ölçülmesi durumu 4. Yüzyılda yapılan uzun süredir devam eden bir uygulama olup, çeşitli yöntemlerle karşılaştırma ve tartım için
Esas olarak 5 tür yağmurölçer bulunuyor: Bunlar devrilme kovası yağmurölçer, optik yağmurölçer, tartım yağmurölçer, dereceli silindir yağmurölçer, akustik yağmurölçer gibi çeşitleri bulunmaktadır. Standart yağmur göstergesi olan dereceli silindir yağmur göstergesi ise ölçülü, basit bir cam silindir olarak öne çıkar. Amerika Birleşik Devletleri (NWS) ve Birleşik Krallık (Met Office) , toplayıcı huni ve ölçme tüpü olarak iki fuarklı yöntemi kullanarak yağış miktarını ölçer.

Toplayıcı huni sisteminde huni yağmuru yakalamakta olup 5 inç çapa sahiptir. Su buradan direkt olarak büyük bir cam kaba akar. Günde birkaç kez kap çıkarılmakta olup kabın içeriği yağmur miktarını ölçmekte olan dereceli ölçüm tüpüne dökülür.

Yağmurölçerlerden Devirme Kovalı Yağmurölçer ise yağmuru ölçebilmek için devirme kovası mekanizmasından yararlanmakta olan otomatik yağmurölçer olup profesyonel hava durumu hizmetlerinin uzak hava istasyonlarında kullanılır. Ev istasyonlarında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Standart yağmurölçerlerde olduğu gibi yağmuru yakalamak için alt kısmında dar bir boru bulunmakta olup bu toplayıcı huni olarak işlem yapar.

Tartım Yağmurölçer

Bu sistemde tartı çökeltme göstergesi yay gibi mekanik bir aksamda olan tartım cihazına monte edilen alıcı kepçeden oluşur. Yağmur kapta birikmekte olup artan ağırlık yayları sıkıştırır. Sıkıştırma miktarını ölçer ve suyun ağırlığını hesaplamak için kullanılır. Tartım yağış göstergesi, yağış içimlerini yakalamak ve ölçme yeteneğini dahil olarak devirme kovası sistemine nazaran bazı avantajlara sahiptir.

(Visited 8 times, 1 visits today)