Bu yazımızda Arduino tanımına ve türlerine değinmekteyiz. İşte Arduino ve Arduino ile yapılabilecekler…

Mini bir bilgisayar halinde tek başına çalışma sergileyebilmekte olan Arduino, bilgisayarlara bağlanarak da programlanabilmektedir. Geliştirme programına sahip bir programlama platformu olan Arduino, mini bilgisayar olarak tek başına çalıştığı gibi bilgisayarlarla bağlantı kurularak da programlanabilmektedir.

Arduino açık kaynak kodlara sahip bir donanımdır ve kullanıcılar tarafından her türlü geliştirme işinde kullanılabilmektedir. Böylece diğer mikrodenetleyicilerden ayrılmaktadır. Daha çok kendin yap projesinde sıklıkla kullanıldığına şahit oluruz.  En yaygın kullanılan mikrodenetleyicilerden biri olması ile de çok sayıda proje üretmeye mikan tanıdığı bilinmektedir.

Özellikle interaktif projeler geliştirmek için kullanılmakta olan Arduino, geliştirilebilir donanıma ve kompakt tasarıma sahip olması sayesinde elektronik, robotik ve yazılım konusunda adeta imdada yetişmektedir. İnternet üzerinden erişilebilecek olan yüzlerce sensör, kütüphane gibi eklenebilir donanımlar , analog, dijital veri işleme kapasitesi v.b. gibi yönleriyle diğer mikroişlemcilerden öne çıkmaktadır.

Arduino ile pek çok projeye başlanabilir. Özelikle robotik alandaki projelerde sıklıkla karışımıza çıkmaktadır. Örneğin çizgi izleyen robot Arduino ile yapılabilmekte ve sensör, yazılım desteği sağlandığında ortamın sıcaklığını telefona ileten bir proje v.b. projeler geliştirilebilmektedir.

Arduino’nun Çeşitleri

Arduino kendi içerisinde Uno R3, Leonardo R3, Nano gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Uno R3’ün 6 adet analog giriş ve çıkışı bulunmasının yanı sıra 14 dijital bağlantı imkanı bulunmakta olup, USB bağlantısı aracılığıyla rahatça programlama yapabilmek mümkündür. Leonardo R3 daha etkili bir işlemciye sahiptir. Micro USB bağlantı portu, 12 analog girişi , 7 PMW çıkışı, 16 MHz kirstal osilatörü vardır. İkinci bir işlemci olmadan haberleşme yapabilir. Nano ise Breadboard üzerinde çalışabilir ve ATmega328P mikrodenetleyicisi bulunur. Özellikle küçük veya breadboard üzerinde planlanmış olan çeşitli projeler için oldukça kullanışlı olmasıyla bilinmektedir.

(Visited 7 times, 1 visits today)