Yeni yazımızda bir casus yazılımın cihazınıza bulaştığını anlamak adına dikkat etmeniz gereken hususlara değiniyoruz.

Sisteminize bir casus yazılımın bulaştığını anlamak için çeşitli unsurlar bulunmaktadır. Temel belirtisi internet tarayıcınızın ana sayfasının değişmesidir. Çoğu kez internet tarayıcısının açılış sayfasının başka bir sayfa olması ve bunun kendiliğinden gerçekleşmesiyle ortaya çıkar.

Casus yazılımların neden olduğu durumlardan birisi de varsayılan arama motoru değiştirilmesidir. Aynı zamanda karşınıza anlamsız arama sonuçları ve çeşit çeşit reklamlar çıkmaya başlar. İnternet tarayıcınız kapalı hale gelse bile reklam gördüğünüz olur.

Cihaz performansında düşüş

Casus yazılımının bulaşma belirtilerinden bir diğeri cihaz performansının büyük oranda düşmesidir. Cihaz sık sık donmaya ve çökmeye başlar. Cihazınızda tanımadığınız, kendinizin oluşturmadığı çeşitli klasörler oluşmaya başlar. Aynı zamanda dosyalarınızın yer değiştirdiğini ve hatta silindiğini görebilirsiniz. Gönderilmiş Öğeler mail kutusunda aslında sizin göndermediğiniz mailler görürsünüz.

Casus yazılımların temel bulaşma kaynağının yazılım paketleri olduğu bilinmektedir. Kullanıcılar güvenilir olmayan kaynaktan bir yazılım indirirler ve ardından istemeden casus yazılımı sistemlerine almış olurlar. Bazen casus yazılımlar mail adreslerine gelen bağlantılar ve dosya ekleriyle de meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kullanıcıların maillerini kontrol ederken çok titiz davranması gerekmektedir.

Bir casus yazılımın sisteminize bulaştığını özellikle de dikkatli bir kullanıcıysanız kolayca anlayabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz unsurları göz önüne almanız, casus yazılımın tespiti için yeterli olacak kıstaslardandır. Yine de sisteminizde herhangi bir gariplik hissetmediğinizde bile sıklıkla virüs taraması yaparak casus yazılımların sisteminizden uzak durmasını sağlayabilirsiniz.

Her şeye rağmen bazı casus yazılımların antivirüs programları tarafından tespit edilebilmesi son derece güçtür. Casus yazılım bulunduğuna emin olduğunuz bir cihazı sıfırlamanız, kötü niyetli yazılımdan uzak durabilmeniz için uygulayabileceğiniz temel yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır çünkü casus yazılım dosyalar ve klasörler arasında gizlenmemekte olup aktif olarak kendi dosyalarıyla birlikte hareket etmektedir.

(Visited 6 times, 1 visits today)