Bu yazımızda clickbait’in ne anlama geldiğine değiniyoruz. İşte son zamanlarda sıklıkla duyulan clickbait terimine ilişkin olarak bilmeniz gerekenler…

Özellikle sosyal medya fenomenleri tarafından uygulanan, YouTube üzerinde sıklıkla gördüğümüz clickbait yöntemi,  takipçilerin sevmediği unsurlardan biri olarak öne çıkar. Çünkü clickbait adeta bir kandırmaca olarak nitelendirilebilir.

Clickbait teriminin Türkçe olarak karşılığı Tık Yemi veya Tık Tuzağı olarak düşünülebilir. Günümüzde bunu internet siteleri de sık olarak uygulamaktadır. Özellikle önde gelen pek çok haber sitesinde bunun yapıldığını ve yapılmaya da devam edildiğini görüyoruz.

Bir konuda internet kullanıcılarının dikkatini çekebilmek için yaygın olarak kullanılan clickbait, içeriğe özel ilgi çekici başlıklar üretilmesi ancak bunun genel olarak etik olmayan halde yapılmasıdır. Yaygın bir yöntem olan clickbaitte kısalık, sadelik ve basitlik temel unsurlardır. Başlık oluştururken sansasyon yapmak temel amaçtır. Manipülasyona dayalı bir pazarlama tekniğidir. Örneğin “ Öyle bir şey yaptı ki!” şeklinde veya “Bunu bilmeyenler yandı” gibi ifadelerle atılmış başlıklar clickbait dahilindedir.

Clickbait günümüzde internet satıcıları, yayın servisleri, reklamcılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Clickbait ile bir markanın bilinirliliği, reklam gelirleri artırılabilmekte ve internet sitesinin trafiğinde gözle görülür oranda artış meydana gelebilmektedir. Ancak kullanıcıların algılarını kötü bir şekilde etkileyebildikleri, onları hayal kırıklığına uğratabildikleri için geniş zaman olarak düşünüldüğünde zararlara neden olurlar. Aynı zamanda ünlü arama motorlarının clickbait içerikleri bir dezavantaj olarak gördüğü de unutulmamalıdır. Sıklıkla clickbait kullanan YouTube kanalları veya internet siteleri bir süre sonra index silinmesi gibi sorunlarla karşılaşabilir. Yapay gündem oluşturmak, kullanıcıları duygusal açıdan yanıltmak gibi sorunlar, clickbaitin abartılı ve kontrolsüz olarak kullanıldığı durumlarda kullananların başına daha fazla dert açabilir. Clickbait kullanan oluşumlar bir süre sonra ibrenin tersine dönmesi ile karşılaşarak karalama kampanyalarının da kurbanı olabilir ve büyük tepkiler de alabilirler.

(Visited 7 times, 1 visits today)