Bu yazımızda CRT ekranlarla ilgili olarak bilgiler veriyor, CRT ekranların çalışma prensibine değiniyoruz.

Tüplü televizyonlar CRT olarak isimlendirilen teknoloji kullanmakta olup, bu ekranlarda görüntü oluşturma işlemi yüzbinlerce ampülün bir araya gelmesiyle gerçekleştiriliyor. CRT ekranlarının yüzeyi de piksel ismi verilen yüzbinlerce küçük noktadan oluşuyor. Her biri farklı renk oluşturmakta olup koninin dar ve sivri ucunda elektron tabancası yer alıyor. Koninin genişleyen ağzı dikdörtgen şeklini alıyor ve fosfor tabakasıyla kaplı.

Kanon filamanın ısınmasıyla beraber elektronlar vakum içerisinde serbest olarak hareket edebilecek durumda olur ve anat yüzeyiyle gerilim farkından dolayı elektronlar ekrana ışın demeti halinde odaklatılarak sunulmaktadır. Oluşturulan ışın demeti etrafında yer alan dikey ve yatay saptırma bobinleri ile ekranın her noktası için renk oluşturulmaktadır. Işın demetleri elektron tabancasından üç ana renk ile ayrılmakta olup bunlar RGB colors olarak bilinmekte olan mavi, yeşil ve kırmızı renkleridir. Bu renklerin karışımıyla doğadaki tüm ara renkler üretilebilmektedir. Ara renkler ana renklerin değişik oranlarda karıştırılmasıyla elde edilmektedir.

CRT ekranlarda renklerin %100 karışımıyla beyaz renk, hiç ışık yollanmaması ile de siyah renk oluşturulmaktadır. Işın demeti ekrandaki fosfor tabakasına gönderilerek delikli bir gölge maskesinden geçmektedir. Maske ışının yalnızca kendi rengine ati olmasıyla istenilen yerlere çarpmasını sağlamaktadır. Ekrandaki her piksel ise üç alt piksele ayrılır ve gölge maskesinden süzülüp hassas ayarlamayla geçen elektron demeti alt pikselleri ayrı ayrı aydınlatmaktadır. Piksellerin aydınlatılmasıyla oluşturulan görüntüler peş peşe oynatıldığından hareketli bir görüntü meydana gelmektedir. Bu çizgi filmlerde kullanılmakta olan ayrı resim sayfalarının peş peye onatılmasıyla hareketli görüntü elde edilmesine benzer bir işlemdir.

CRT ekranlara yakından bakıldığı zaman anlamsız gelen görüntü, birkaç adım uzaklaştığınızda netleşir. TV ekranları da bu sistemle çalışmakta olup piksel ismi verilen küçük kare noktalardan meydana gelmektedir.

(Visited 49 times, 1 visits today)