Bu yazımızda drone ile ilgili olarak bilinmesi gereken hususlara değinmekteyiz. İşte drone uçuş izni alma adımları…

Drone TDK tarafından Uçangöz olarak tanımlanmakta olan, kimi yerde İnsansız Hava Aracı olarak geçen, uzaktan kumanda veyahut yazılımsal yönetim ile yönlendirilebilen bir araçtır.

Havadan kamera kaydını sağlamakta olan droneler ilk çıktıkları zaman aslında askeri amaçlı olarak kullanılmakta idi. Ancak günümüzde daha çok hobi için kullanıldığına veya çeşitli festivallerde veya fotoğrafçılar tarafından kullanıldığına şahit oluyoruz.

Etkileyici pek çok fotoğrafı ve videoyu ortaya çıkarabilmekte olan drone araçlarını uçurmak için izin almak gerekmekte olup, bulunduğunuz yerle çekim yaptığınız yer arasında uzun bir mesafe var ise özel yaşam ihlal edileceğinden cezai işlemle karşılaşabilirsiniz. Cezalar izinsiz ve kayıtsız drone uçuranlar için şu an 6.868 TL olup, uçuş izni almadan yapılan uçuşlar için 11.447 TL para cezası bulunmaktadır.

Tasarım drone yapımında en dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Gövde tasarımı oldukça kritiktir. Bir havacılık aygıtı olması nedeniyle mekanik bir tasarım ve aerodinamik gerekmektedir. Uçuş bilgisayarı, pervaneler, üst şasi, iletişim aygıtı dahil parçalar gövde üzerine sabitlenmektedir. Gövde tasarımında hexacopter, octacopter, quadcopter, tricopter olarak çeşitli tasarımlar bulunmaktadır ve bu tasarımlar araçta yer almakta olan motor sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Tasarımlar karbon fiber malzemelerden veya pleksi, plastik, alüminyum malzemelerden inşa edilmektedir. Genelde fırçasız DC motorlara sahiptir. Bu motorlar pervanelere bağlanmakta ve dronun uçması için gereken itiş gücünü sağlamaktadır.

Drone üretimi hususunda en önemli ürün kontrol kartı olup, cihazın beyni olarak isimlendirilebilen kontrol kartı, uçuş ile ilgili olarak verilerin toplanabilmesi için ivmeölçer, jiroskop gibi sensörlerden yararlanmaktadır. Kontrol kartı sensörlerinden alınan verileri kullanıp dronun hareket etmesinde motorların hangi sürede ne kadar güçte çalıştırılacağına karar verebilirsiniz.

(Visited 7 times, 1 visits today)