Bu yazımızda günümüzün önemli dijital yeniliklerinden biri olarak kabul edilmekte olan e-Fatura hususunda bilinmesi gereken hususlara değinmekteyiz. İşte konuya ilişkin tüm ayrıntılar…

Günümüzde e-Fatura dijital dönüşümün adeta olmazsa olmazı olarak bilinmektedir. Satılan bir ürünün veya hizmetin faturalandırma süreciyle ilgili olarak avantajlar sunmakta olan e-fatura gerek satıcılar gerekse alıcılar açısından önem arz etmektedir.

Giderek daha fazla yaygın hale gelen internet ve dijitalleşen yaşam faturaları da etkilemiş olup, eskiden resmi evrakları arşivlemek gerekirken günümüzde bu görevi e-arşiv görmektedir. Resmi evraklar olan e-faturalar tıpkı kağıt faturalar gibi resim olarak geçerlilik arz eder. E-Fatura sistemine geçen bir satıcı diğer her şeyden önce kağıt ve ağaç israfının önün geçmektedir. Bunun yanında tasarruf da yapılmış olacaktır. E-Fatura ile kesilen bir fatura anında alıcının mail adresine gönderilmektedir. Bu da zamandan tasarruf anlamında etkili olmaktadır.

İsrafın önüne geçer

Günümüzde ağaçların sürekli olarak kesilmesi çevreye zarar vermekte olan bir durumdur. Çevrenin korunması noktasında e-faturalar özellikle kağıt yani ağaç israfının önüne geçmek noktasında fayda sağlamaktadır. Tasarruf yapılmasına yardımcı olur. Bir alıcı e-faturası gecikmiş olan ürünün ödemesini geciktirememektedir. Başvuruda temin edilecek olan mührün ömrüne de karar verilmesi gerekmekte olup , bu hususta 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl olarak kategorize edilmekte olan süreçleri tercih etme imkanınız bulunmaktadır ve mühür süresi dolduğu zaman yenileme yapılması gerekir. Dijital mühür için TÜBİTAK’a ödeme yapılması gerekmekte olup, mühür elinize ulaştığında da Gelir İdaresi Başkanlığı internet platformu üzerinden e-fatura başvurusu oluşturmalısınız. E-fatura başvurunuzun onaylanmasıyla beraber bir e-fatura programı edinmeniz ve programın GİB ile entegre etmeniz gerekir. Sonuç olarak e-fatura günümüzün çok önemli yenilikleri arasındadır ve hem pratiklik hem de tasarruf açısından önem arz eder.

(Visited 3 times, 1 visits today)