Bu içeriğimizde fiber optik kablolar ile ilgili olarak bilgiler verecek, fiber optiğe ilişkin bilinmesi gerekenlere değineceğiz.

Fiber optik sistemi yalnızca saç teli kalınlığında hassas saf bir cam ip üzerinden ışığın iletilmesi prensibine dayanan bir sistem olup, fiber optik ile üretilmiş kabloların tercih edilmesinin temel nedeni, çeşitli çevre şartlarına rağmen stabil bir bağlantı sunulabilmesidir.

Fiber optik kablolar iletimi çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir. Işık hızıyla, saniyede 300 bin km kadar hızla iletim yapabilirler. Böylece uzak mesafelere veri aktarımı için kullanılabilecek olan ideal fiber optik kabloların iç kısmında merkez bölümde ışığın hareket ettiği ince cam tabaka, cam örtü olarak da merkezin dışını saran optik malzemeden üretilen, ışığı tekrar merkeze geri gönderen kısım bulunuyor. Aynı zamanda kabloyu neme ve darbelere karşı koruyan bir dış katmanı yani kılıfı bulunuyor. İçerisinde binlerce optik fiber bulunan bu kablolar, yapıldıkları malzemeye, ışığın kırılma şekline ve merkez çapına göre ayrılmaktadır.

Fiberler tekil modül fiberler ve çoğul modlu fiberler olarak ayrılmakta olup, tekil modlu fiberler 1300 ile 1550 nanometre arasında dalga boyu değeri bulunan kızılötesi lazer ışınını iletir. Veri kaybının az olması istenen yerlerde kullanılmaktadır. Çoğul modlu fiberler ise 850 – 1300 nanometre arasında dalga boyu değeri sunan kızılötesi lazer ışığını iletir. Üretim maliyeti daha uygundur. Kayıp miktarı ise daha fazladır. Öte yandan bazı fiber kabloların yapısı plastiktir ve 1 mm’ye varan merkezleri bulunur. Bunlar 650 nanometre dalga boyuna sahip ışığı iletir.

Eğer fiber kablonun kullanılacağı bölümde olağanüstü çevre etkenleri varsa, kablonun korunabilmesi için çelik zırh veya jel tabakası gibi maddeler kullanılabilir. Kablonun üzerinde bulunan koruyucu tabaka aynı zamanda kemirgenlerin hasar vermesini engelleyebilmek için ekstra kimyasallar içermektedir. Fiber optik kablonun kıvrıldığı noktalarda ise ışık cam örtüye çarpıp geri yansır. Bu nedenle yoluna biraz yavaşlayarak, bir miktar da veri kaybına uğrayarak devam eder. Bu yüzden fiber kabloların kıvrım yapılmadan daha çok düz bir yol izlemesi önemlidir.

(Visited 40 times, 1 visits today)