Bu içeriğimizde helikopterlerin arkasında yer alan küçük pervanelerin ne işe yaradığına değiniyor, pervanelerin çalışma prensibi hakkında bilgiler veriyoruz.

Teknolojinin en önemli icatlardan biri olan helikopterler, sahip oldukları hayranlık uyandıran yapı ile dikkat çekmekte olup, helikopterlerin özellikle de manevra kabiliyetinin çok iyi olması öne çıkmaktadır. Sahip olduğu yetenekler sayesinde helikopterler pek çok kez uçakların yerine getiremediği işleri yerine getirebilmektedir.

Helikopterler sahip oldukları yapı bakımından da uçaklardan ayrılmakta, uçaklara nazaran çok daha karmaşık bir yapı sunmaktadır. Kendi eksenleri etrafında dönme, havada asılı bir şekilde kalabilme yetenekleri bulunan helikopterlerin üretim maliyetleri de epey yüksektir. Uçaklarda asıl güç motorlardan alınırken, helikopterler ise motora bağlı çalışan pervaneler sayesinde havada kalabilmektedir. Pervaneler Dönen Kanat olarak da tanımlanabilmekte olup. Bir helikopterde iki veya daha fazla pervane bulunabilir.

Küçük pervanelerin şaşırtıcı işlevi

Helikopterlerin arka kısımlarında küçük pervaneler bulunmakta olup, ana motorun çalıştırılmasıyla beraber kanatlara hafif açı verilerek döner kanatlarıyla helikopteri kaldırmaya çalışması görülmektedir. Helikopter havaya kalktığı zaman gövdesi pervane dönüş yönünün zıttı olacak şekilde dönme isteği taşımakta olup, tam bu noktada hamleleri durdurmaya yarayan ekstra bir güce ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hususta devreye küçük pervaneler girer. Helikopter gövdesinin dönmesini engellemek için dön yönüne dik olarak ek bir pervane koyulur. Bu bölüme kuyruk rotoru denilmekte olup, büyük pervanelerin yaptığı gibi itiş gücü sağlar ve böylece helikopterin dönme isteğini engelleyip güçlü bir denge sağlanmasına yardımcı olur. Küçük pervane ana motora bağlı şaft sayesinde dönmekte olup, altında yer almakta olan dişli kutusu, pervanenin ihtiyaç duymakta olduğu dönme devrini ayarlamaktadır.

Helikopterdeki ufak pervaneler, kanatların eğimlerini, açılarını ayarlamasını da sağlamakta, helikopterin kendi ekseni etrafında dönebilmesine de yardımcı olmaktadır.

(Visited 23 times, 1 visits today)