Yeni yazımızda hücre kulelerine dair bilinmesi gereken unsurlara ilişkin bilgilere yer veriyoruz. İşte hücre kuleleri hakkında bilinmesi gerekenler…

Hücresel ağ aracılığıyla iletişimi daha kolay hale getirmek için gerek anten gerek diğer elektronik iletişim ekipmanlarının kullanılarak radyo direği veyahut farklı bir yüksek yapı üzerine yerleştirilen, hücresel özelliğe sahip olan cihaz kulesine hücre kuleleri denilmekte olup, baz istasyonu olarak isimlendirilen nesneye kablosuz olarak bağlanmaktadır.

Kesintisiz sesli iletişim kurmayı sağlamakta olan hücre kuleleriyle ilgili PSTN , analog ses verilerini taşıma maksadıyla bakır tellerden yararlanılmakta olan telefon sistemini ifade eder. Baz istasyonu aynı esnada yüzlerce cihazı destekleyecek şekilde tasarlanır. Hücre siteleri ile kullanıcılar baz istasyonundan diğerine seyahat ederken 100 mil / saat hızla giderken dahi bağlantı kurabilir. Telefonlardan ve diğer hücresel cihazlardan RF sinyalleri alan antenleri yükselten hücre kuleleri, baz istasyonu ekipmanına bir dizi tel ile uzanır. Hücre kuleleri genelde 50 ila 200 fet kadar yüksekliktedir.

Hücre kuleleri menzil olarak mobil cihazların güvenilir şekilde bağlanabileceği aralık olarak tanımlanmakta olup, bu husustaki aralık sabit bir rakam olarak kabul edilemez. Bu husus antenin yüksekliği , vericinin nominal gücü, kullanılan sinyalin frekansı, yakındaki binaların radyo enerjisinin yansıması gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Baz istasyonları şirket abonelerinin çoğuna hitap edebilmek için yoğun nüfuslu bölgelerde gruplandırılmakta olup, tek alandaki hacresel trafiğin kapasitesi bas istasyonu ile sınırlı olmaktadır. Sınırlama kapasitesi hücre kulelerinin aralığını belirleyen faktör olarak öne çıkar. Aralık araziye göre değişkenlik de gösterebilmekte olup, düz arazilerde kulelerin mesafesi 30 – 45 mil arasında yeterli olup, engebeli olan araziler içinse 3-5 mil kadar değişim söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda hücresel ağı çok fazla kişi bir anda kullanmaya çalıştığı zaman bazı ağ bağlantısı sorunları meydana gelebilmektedir.

(Visited 2 times, 1 visits today)