Bu yazımızda iPhone telefonlarda DNS ayarlarında nasıl değişiklik yapabileceğinize değiniyoruz. İşte ayrıntılar…

Kişilerin internet kullanımı esnasında reklamlardan kurtulabilmek veya yasaklı sitelere erişim sağlayabilmek amacıyla DNS ayarlarını değiştirme yöntemine başvurduğu bilinmektedir. Günümüzde yüzlerce fraklı DNS servisi bulunmakta olup, DNS ayarlarını değiştirmek cihazdan cihaza değişiklik gösterebilmektedir. Biz bu yazımızda iPhone DNS ayarlarını nasıl değiştirebileceğinize değiniyoruz.

DNS kelimesinin açılımı Domain Name System şeklinde olup, alan adları ile sunucular arasında köprü görevi görmektedir. Servis sağlayıcıları DNS’ler üzerinde filtrelemeler yapmakta olup, pek çok kişi daha iyi bir deneyim için DNS değiştirme işlemini tercih etmektedir. iOS işletim sistemi ile çalışan cihazlarda, yani iPhone ve iPad’lerde hücresel verinin DNS ayarlarını değiştirmeye imkan tanınmamakta olup, yine de bağlı olduğunuz kablosuz ağların, Wi-Fi ağlarının DNS’lerini değiştirmeniz mümkündür.

Windows işletim sisteminde DNS değiştirme işlemi yapıldığı zaman hangi ağa bağlanırsanız bağlanın belirlediğiniz adresler geçerli olmakta fakat iOS tarafında bağlanmış olduğunuz her ağ için adres atamanız gerekmektedir. Yani değişiklik söz  konusu ağ özelinde uygulanmaktadır.

iPhone cihazda DNS ayarı yapmak:

İlk olarak telefonunuzun Ayarlar bölümüne dokununuz ve oradan Wi-Fi’ye dokunup DNS sunucularını değiştirmek istediğiniz Wi-Fi ağının yanında bulunmakta olan mavi renkli “i” simgesine dokununuz. Sonrasında sayfanın en altına gelip DNS’yi Ayarla kısmına giriniz. Otomatik seçeneğinin yerine Elle seçeneğine tıklayınız. Mevcut DNS’yi kaldırıp Sunucu Ekle’ye basarak kendi DNS adresinizi yazınız.

Tek bir satıra hem alternatif sunucuyu hem de birincil sunucuyu yazabiliyorsunuz. Her ikisini de virgülle ayırmanız isabetli olacaktır. Google DNS’yi kullanmak istediğinizde; 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 şeklinde yazmanız isabetli olacakken işlemi tamamladıktan sonra Kaydet butonuna tıklayınız. Eğer Cloudflare DNS’lerini kullanmak istiyorsanız da 1.1.1.1 – 1.0.0.1 adreslerini kullanabilirsiniz.

(Visited 22 times, 1 visits today)