İnternetin yavaşlamasına neden olan Jitterin ne olduğuna ve nasıl düşürülebileceğine değiniyoruz. İşte detaylar…

Jitter yani titreşim, internet veri transferi esnasında yaşanan gecikme tutarsızlığı sebebiyle ortaya çıkmakta olan, canlı görüşmeler sırasında oluşan titreşimdir.
Uzaktan çalışma sistemi pandemi ile beraber oldukça yaygın hale geldi ve uzaktan çalışmak için de iyi bir internet bağlantısının bulunması olmazsa olmaz niteliğindedir. Fakat çeşitli sebeplerle bu her zaman mümkün olmaz ve ağ bağlantısında bazı problemler meydana gelebilir. Bunlar arasında en sinir bozucu olarak kabul edilen durumlardan birisi de jitter yani titreşim ağ sorunudur.

Titreşim ağ sorunu kullanıcıya gecikme problemi gibi gözükür ve daha çok gecikme olarak nitelendirilir. Zaten bu durum internet bağlantısında veri paketi transferi esnasında yaşanan gecikme tutarsızlığı nedeniyle ortaya çıkar. İlk etapta yavaş bir internet bağlantısı veya geciken veri paylaşımı gibi gözükebilir.

İnternet bağlantısında örneğin canlı görüşme esnasında kurulan cümleler yanlış bir sırada ve anlaşılamayacak şekilde alıcıya teslim edilir. Bu da çeşitli iletişim sorunlarının yaşanmasına neden olur. Birbirinden ayrı paketlerin birbirinden bağımsız gecikmeler yaşaması sonucu ortaya çıkan jitter probleminin yaşanmaması adına kabul edilebilir değer 30 ms ve altıdır. 30 ms üzerine çıkıldığı zaman video ve ses kalitesinde bozulmalar yaşanmaya başlar. Ancak bu değer 150 ms ve üzerine çıktığında görüşme başarısız hale gelmeye başlar. Yani 150 ms ye kadar görüşme kesin kesik veya görüntü bozulmaları da olsa gerçekleştirilebilir ancak 150 ms ‘nin üzerine çıkıldığında görüşmeye devam etmek mümkün olmaz.

İnternet bağlantısında meydana gelen ms problemleri sadece görüşmelerde değil video oyunlarında da karşımıza çıkar. Örneğin online oyunlarda istenen ms değerinin üzerine çıkıldığı zaman oyun donmaya ve düzgün çalışmamaya başlayacaktır. Konuya ilişkin görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

(Visited 3 times, 1 visits today)