Kaydetmiş olduğunuz kendi sesinizi dinlediğiniz zaman sesinizin size garip geldiği oluyor mu? Eğer cevabınız “ Evet” ise bu içeriğimizi mutlaka okumanız gerekiyor. İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

Normal bir şekilde konuşurken sesimizi farklı algılarız ancak sesimizi bir ses kaydedicisi v.b. yordamıyla dinlediğimiz zaman genelde şaşkınlık yaşar ve ses kaydedicisinde çıkan sesin sizin sesiniz gibi olmadığını fark edersiniz.

Konuştuğumuz ses ile duyduğumuz sesimiz arasında ne fark var?

Ses kaydı aldığınız zaman duyduğunuz ses ile normalde konuştuğunuz ses arasında ne gibi bir fark olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ve bununla ilgili olarak bazı soru işaretleri oluşabilir. Bunun cevabını bir sesin kulağa nasıl iletildiğini düşünerek bulabilirsiniz. Ses dalgaları kulak zarını ve küçük kulak kemiklerini titreştirmektedir ve bu kemikler ile oluşan titreşim beyne işitsel sinyal olarak gönderilmekte olan kokleaya iletilmektedir. Duymamızı sağlayan bu iletime hava iletim ismi verilmektedir. Böylece çevremizde yer alan insanların seslerini duyabiliriz.

Konuştuğunuz zaman oluşan ses beyninize dışarıya çıkan sesten daha farklı bir şekilde iletilir. Bunun nedeni hava iletimi aracılığıyla kulağınızdan beyninize ulaşan sese ek olarak sesin çoğunun kafatası kemiklerimizce iletilmesinden kaynaklanır. Konuştuğumuz sırada çıkarmış olduğumuz ses kemiklerimiz ile doğrudan beyne sinyal olarak gidiyor ve dışarıdaki sesi de bu sırada alıyoruz yani tek sesi iki farklı biçimde duyma gibi bir durum oluşuyor ve bu da en önemli etkenlerden biri olarak göze çarpıyor.

Günümüzde pek çok insan için kendi sesini duymak bu gibi nedenlerle rahatsız edicidir. Her insanın sesi farklı ve insanın öz kimliğini oluşturan önemli bir özelliktir. Bazı insanlar sesinin güzel olduğunu düşünerek kendi kendine mırıldanmayı sever ancak ses kaydı aldıkları zaman duydukları sesten genelde pek hoşlanmazlar.

(Visited 26 times, 1 visits today)