Yeni yazımızda maillerde resmi belge niteliği taşımakta olan kep adresinin ne olduğundan, nasıl kep adresi alınabileceğinden bahsetmekteyiz.

Günümüzde teknolojinin yoğun gelişimi ile beraber artık pek çok işlem kağıt, kalem kullanmaksızın dijital ortam üzerinden gerçekleştirilmektedir. Fakat bu tür dijital belgelerin zaman zaman resmi bir hukuki delil niteliği taşımadığını belirtmek gerek çünkü üzerinde kolayca değişiklik yapılması imkanı bulunuyor. Mail gibi dijital belgelerin resmi delil niteliği taşıması için KEP yani elektronik posta adresi kullanılmalı ve yazışmalarınızı KEP adresiniz aracılığıyla yapmalısınız.

Dijital belge paylaşımı yapanların KEP adresi aracılığıyla yapması ileride oluşabilecek hukuki sorunlarda geçerli bir belgeye sahip olabilmek açısından önem arz etmektedir. PTT tarafından geliştirilen bir mail sistemi olan KEP sistemi, tıpkı bildiğimiz e-posta sistemi gibi çalışmaktadır. Ancak KEP adresi üzerinden alınan ve gönderilen maillerin uluslar arası standartlar çevresinde saklandığı bilinmekte olup böylece resmi belge niteliğini taşımaktadırlar. Örneğin bir vatandaş olarak kamu kurumuna e-posta gönderdiğiniz zaman bu postayı göndermediğiniz veya yanlış gönderdiğiniz iddiasıyla sorun yaşayabilirsiniz. Postanızı kanıt niteliğinde sunmaya çalışsanız bile bu kanıt resmi olarak kabul edilemez çünkü üzerinde oynama yapılıp yapılmadığı hemen anlaşılamaz. Bu gibi durumlarda da devreye kep sistemi girmektedir. Gönderilen e-postalar KEP sunucularında saklandığında resmi bir hukuki delil niteliği taşır.

KEP adresi nasıl alınır?

Bir KEP adresine sahip olmak için KEP online kaydı yapmanız ve bunun için elektronik imza veya mobil imza kullanmanız gerekir. KEP online kayıt işlemi kesin bir başvuru niteliğinde olup, dikkatlice yapılması gerekir ve ödemeleri de yaparak Kep adresinizi kullanabilirsiniz. Online başvuru için herhangi bir belge gerekmez ancak sadece ön başvuru yaptıysanız KEP adresi alabilmek için gereken bazı belgeleri paylaşmanız gerekiyor. Bunun için kişiden kişiye değişmekte olan gerekli belgeleri toplayıp en yakın PTT şubesine giderek müracaat ediniz.

Vatandaşlar KEP adresi ön başvuru formu, kimlik kartı veya ehliyet ile başvurusunu yapabilmektedir . Günümüzde sıradan vatandaşların Kep adresi kullanma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak anonim, limited şirketler gibi şirketlerin Elektronik Tebligat Yönetmeliği kapsamında KEP adresi üzerinden yazışmalarını yapması durumu zorunludur.

(Visited 3 times, 1 visits today)