Mıknatıslar diğer materyalleri çekmekte olan, onları dokunmadan çeken veya iten bir alan üreten malzeme olarak ön plana çıkmaktadırlar. Bu içeriğimizde mıknatıs çeşitlerine dair genel bilgiler veriyoruz.

Diğer materyalleri dokunmadan çekme ve itme gibi özellikleri bulunan mıknatısların doğal hali en az M.S. 500’den beri kullanılmakta olup, insan yapımı mıknatıslar ise 1980’li yıllardan sonra geliştirilmiştir. Yani doğal mıknatısların geçmişi çok daha öncesine dayanıyor.

Kalıcı mıknatıslar

En bilinen mıknatıs türü kalıcı mıknatıslardır. Kalıcı olarak isimlendirilmelerinin nedeni yüksek sıcaklıklardan veya ani düşüşlerden etkilenmelerine rağmen bir dereceye kadar manyetize olmalarıdır. Bazı sabit mıknatıslar ile belirli bir sıcaklıkta güç kaybedip aşırı sıcaklıklarda demanyetize hale geleceklerdir. Kalıcı mıknatıslara verebileceğimiz en basit örnek buzdolabı kapılarına asılı mıknatıslardır. Manyetize oldukları zaman bir dereceye kadar kalıcıdırlar. Mıknatısların tipleri ise gerek demanyetize olmaları gerek güçlerinin sıcaklıkta nasıl değiştiği gibi çeşitlere sahiptir.

Kalıcı mıknatısları dikdörtgen çubuklar, halkalar, yuvarlak çubuklar gibi akla gelebilecek herhangi bir şekilde yapabilmek mümkündür. Bazıları bir kalıba dökülmekte ve son boyutlara ulaşmaları için öğütülmektedir. Kalıba preslenen basınçla bağlanan sinterlenmiş bir toz olarak başlayanlar da vardır. Kalıcı mıknatıs oluşturmak için ferrit veya seramik, neodimyum demir bor, samaryum kobalt ve alnico kullanılmaktadır. Alnico mıknatıslar ilk kez 1940’lı yıllarda geliştirilmeye başlanmıştır. Bu tip mıknatıslar diğer kalıcı mıknatıslardan daha yüksek sıcaklıklarda çalışabilmektedir. Demir bor ve samaryum kobalt mıknatısları ise nadir toprak mıknatısları olup kalıcı mıknatısların en güçlüleri olarak kabul edilmektedirler.

Gezici mıktanıslar

Gezici mıknatıslar güçlü bir manyetik alan içerisinde oldukları zaman kalıcı bir mıknatıs gibi davranan fakat gereken manyetik alan kaybolduğu zaman manyetizmlerini yitirmekte olan mıknatıs türleridir. Bazen metal çiviler veya yumuşak demirden yapılan ögeler manyetik alana maruz kaldıkları zaman geçici olarak mıknatıs gibi davranabilirler. Manyetik alan çıkarıldığı zaman mıknatıs fonksiyonlarını da kaybedeceklerdir.

(Visited 9 times, 1 visits today)