Bu yazımızda Overload Information yani aşırı bilgi yüklenmesi terimiyle ilgili olarak bilinmesi gerekenlere değiniyoruz. İşte konuya dair ayrıntılar…

Bilgi kaynaklarının sayısı günümüzde giderek artmakta olup, özellikle akıllı telefonların yaygınlaşmasından sonra bu çok daha bariz bir hale geldi. Bu durum bilgilere çok kolay ve fazla sayıda erişim sağlamaya imkan tanımakta olup, bunun bazı dezavantajları da bulunmaktadır.

İnsanların beyinlerinde gereğinden fazla bilginin yer alması nedeniyle aşırı bilgi yüklenmesi durumu gerçekleşebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişi algılamakta zorluk yaşayabilir ve beyin analiz gürü kırıldığından kişinin aldığı kararlar da sağlıklı olmayabilir. Aşırı bilgi yüklenmesi durumu üreticiliği kısıtlayan ve stratejik düşünmeyi baskılayan da bir unsurdur. Kişinin bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir.

Aşırı bilgi yüklenmesiyle ilgili olarak Amerikan bilim adamı Buckminster Fuller’in “Bilgi katlanma eğrisi” isimli bir tespiti bulunmakta olup, bu tespit insanlığın 1900 yılına kadar bilgi birikiminin her yüzyılda iki katına çıkacağı yönünde idi. Ancak günümüzde bilgiler bırakın yüzyılı her yıl iki katına çıkmakta olup, bu da insanoğlunun ürettiği ve tükettiği bilgilerin 2000’li yılların başından bile çok daha fazla olduğunu göstermektedir.

Aşırı bilgi yüklenmesinin öne çıkan nedenleri:

İnternet siteleri ile bilginin tekrarlarının oluşması, bilgiye ulaşılabilecek kanalların çok çeşitli olması, yeni bilgi üretiminin anlık zaman diliminde sürekli olarak artması gibi nedenler aşırı bilgi yüklenmesini öne çıkan sebepleridir.

Aşırı bilgi yüklenmesiyle başa çıkmak için kullanılabilecek yöntemler:

Zihnin temizlenmesi: İş akışınızı kesen bilgileri bir kağıda not ederek zihninizden çıkarın. Böylece yaptığınız o an ki işe konsantre olabilirsiniz.

Aynı anda birden fazla işin yapılmaması: Pek çok kişide algı dağınıklığına neden olan temel unsur birden fazla işin aynı anda yapılmaya çalışılmasıdır. Bir işte başarılı olabilmek için o an tek bir iş üzerinde odaklanmak gerekmektedir.

Ufak işlere öncelik verilmesi: Sağlıklı bir zihin için önce ufak işleri hallederek yapacağınız asıl işlere odaklanmalısınız. Bu yüzden ufak tefek işlere öncelik vererek önce onları halletmeniz gününüzün geri kalanı için daha iyi olacaktır.

(Visited 20 times, 1 visits today)