Radyo ve radyonun tarihiyle ilgili olarak bilinmesi gereken temel bilgilere yer veriyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…

Uzaydan iletilen radyo frekanslarının elektromanyetik dalgalarını kullanmakta olan bir kablosuz iletişim sistemi olan radyo da kullanılan frekansın türü iletişimin istenildiği uygulama türleri ile ilişkilidir. Radyo dalgaları, elektromanyetik yüke sahip nesneyle beraber oluşmakta olup, radyo dalga frekansı birkaç kilohertz veya gigahertz seviyesinde herhangi bir ölçümde olabilmektedir.

Geniş bir uygulama yelpazesi olan radyo dalgalarının birincil uygulaması televizyon ve radyo yayıncılığı olup, uluslararası iletim için uyduların kullanılmasını gerektirmektedir. Radyo teknolojisi günümüzde özellikle askeri birlikler tarafından savaş operasyonları veya barış dönemi esnasında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Radyo bağlantıları, doğal afetler durumunda acil kurtarma işlemleri için de kullanılabilmektedir.

Radyo sistemleri temel olarak verici ve alıcı gerektirmekte olup, verici elektrik enerjisinin önceden belirlenen radyo frekansının salınımlarına dönüştüren salınım jeneratöründen oluşmaktadır. Amplifikatörler bu salınımın yoğunluğunu artırmaktadır. Taşıyıcı dalganın anlık frekansı iletilecek sinyale göre de farklılıklar arz etmektedir. Yayın istasyonları kuvars-kristal osilatörleri kullanmakta olup, antenler sinyali iletme görevini görür. Anten bu nedenle bir radyo alıcısının en önemli parçası olarak öne çıkmaktadır.

Ünlü İngiliz fizikçi James Maxwell, elektromanyetik dalgalar teknolojisini radyo tarihinin başlangıç noktası olarak kabul etmektedir ve ilk pratik radyo iletim ve alım sisteminin icadıyla ilgili çalışmalara 1894 yılında Guglielmo Marconi tarafından başlanmıştır. Marconi radyonun icadından sonra 1909 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.

Radyo teknolojisi ve askeriye

Günümüzde radyo teknolojisi, istahbarat toplama ve cephe arasındaki bağlantılar için savaşlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda arama kurtarma operasyonları esnasında komutanlar ve cephe birlikleri arasında radyo teknolojisi ile iletişim kurulmaktadır. Donanma ve hava kuvvetleri radyo sistemlerinden faydalanmaktadır. Bunun yanında sivil havacılıkta da kullanılan radar sistemleri radyo sisteminden faydalanır.

(Visited 7 times, 1 visits today)