Bu içeriğimizde reytingin ne olduğuna, nasıl ölçüldüğüne değiniyoruz. İşte reyting hakkında bilinmesi gerekenler…

Günümüzde insanlar zamanlarının büyük bir bölümünü televizyon karşısında geçiriyor. Televizyon kanallarında birbirinden farklı çok sayıda yayın bulunuyor. Reyting ise izlenme payına göre değerlendirilen bir olgu olup, AGB tarafından 1988 yılından beri gerçekleştirilen ölçme eylemleri sonucunda veriler elde ediliyor. Reyting ölçme cihazları televizyon kanallarının ne kadar izlendiği konusunda bilgi edinilmesini sağlayan istatistikler oluşturuyor.

Reyting, televizyon izlemekte olan bir kişiyi fiziksel veya zihinsel olarak doğrudan etkileyen bir durum değildir. Takip eden kitleye bir getirişi de bulunmamaktadır. Reyting ölçme işleminin amacı, televizyon kanalları ve reklam şirketlerinin işini kolaylaştırmak olup, tutulan istatistikler sayesinde kanallar daha farklı bir strateji izler.

Reklam şirketleri reyting seviyelerine göre televizyon kanallarındaki programlar için teklifler götürüyor. Çok reyting alan bir yemek programı, buna uygun olarak bir yemek şirketinden reklam teklifi alabiliyor. Böylece reytingler sayesinde hem reklam veren hem de reklam yayınlayan kanal karşılıklı bir kazanç sağlıyor. Televizyon kanalları yapmış olduğu yayınlarda başarılı olduğu taktirde daha fazla reklam alabiliyor ve böylece kesesini doldurmuş oluyor.

Bu nedenlerle günümüzde pek çok televizyon kanalı, insanlara faydası olmayan ancak yine insanlar tarafından severek izlenilen pek çok tartışmaya açık programı yayınlamaya, faydası olmayan diziler sunmaya devam ediyor. Bu hususta bir devlet müdahalesinin gelip gelmemesi gerektiğiyle ilgili olarak tartışmalar devam ediyor. Öte yandan RTÜK tarafından zaman zaman Türk ailesine uygun olmayan içerikler tespit edilerek kaldırılıyor. Örneğin izdivaç programlarının kaldırılması buna gösterilebilecek örneklerden en belirgini. Aynı zamanda müstehcen sahneler , sigara , alkol gösterilmesi, küfür kullanılması gibi aile toplumuna zarar verebilecek olan televizyon yayınlarına izin verilmiyor ve bu tarz yayınlarda bulunan kanallara büyük yaptırımlar uygulanıyor.

(Visited 34 times, 1 visits today)