Bu yazımıza solar enerji hücrelerine ilişkin olarak bilinmesi gerekenlere değinmekteyiz. İşte solar enerji hücrelerine ilişkin bilmeniz gereken detaylar…

Dünyada en fazla bulunmakta olan yenilenebilir enerji kaynağı güneş enerjisidir. Fosil yakıtlardan karşılanan yıllık enerji ihtiyacının 10.000 katı fazla enerji güneşten dünyaya ulaşmakta olup, bu enerjiden yararlanabilmek için iki fraklı sistemden faydalanılıyor. Bunlardan biri termal sistemde güneşin ısı enerjisinden faydalanılması ile ilgili sıvıların ısıtılması veya elektriğin üretilmesi için kullanılırken diğeri ise fotovoltaik PV sistemdir ve güneş ışını yarı iletken bir maddeye çarptığı zaman elektronlar serbest kalarak elektrik akımını meydana getirir. PV sistemde güneşten gelen ışınlardan yararlanılarak yarı iletkenler yardımıyla elektrik enerji üretilmesi hedeflenmektedir.

Güneş panelleri küçük ve aynı zamanda çok sayıda olan güneş hücrelerinin birbirine bağlanması ile oluşmaktadır. Güneş hücreleri genelde silikon ismi verilen yarı iletken maddeden oluşmaktadır ve iletken iki katmanın arasına kristal silikon yerleştirip güneş hücreleri oluşturulur. Her silikon atomu, komşu atomlar ile bağlantı kurmakta olup, bu bağlantı ile elektronlar hareket edememektedir. Ortada yer alan silikon kısım da iki farklı silikon katmanda oluşmakta olup bunlar n-tipi ve p-tipi silikon katman olarak bilinmektedir. İki katman bir araya geldiğinde P/N bağlantısını oluşturmaktadır. Bu hareket ile bir taraf pozitif, diğeri negatif ile yüklenmektedir.

Solar hücrelerde yalnızca elektronlar hareket etmekte olup, hücrelerin kullanılan başka parçaları olmadığından güneş panellerini zarar görmeden uzun yıllar kullanabilmek mümkündür. Güneş panelleri, güneş ışınlarının en fazla %50’si kadarını enerjiye dönüştürebilmektedir. Çoğu sistemde bu oranın çok daha düşük seviyesinde verimlilik elde edilmektedir. Verimliliği etkileyen en önemli unsur güneşlenme süresi olup, yaz aylarında 11 saat kadar elektrik üretilebilirken kış aylarında bu süre 5 saate kadar bile düşer. Günümüzde solar enerji hücrelerinin sayısı her geçen gün artmakta olup, elde edilen gelişmelerle beraber verimlilik miktarında da artışlar görülebilmektedir. Konuya ilişkin görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

(Visited 12 times, 1 visits today)