Bu içeriğimizde ülkemizde internetin gelişimi hakkında bilgiler veriyor, internetin nasıl daha yaygın bir hale gelebildiğine  değiniyoruz. İşte detaylar…

İnternet Türkiye’de ilk kez 1986 yılında sağlanan bağlantı ile ortaya çıktı. TÜVEKA ( Türkiye Üniversiteler ve Araştırma Kurumları Ağı ) ismiyle ağ oluşturuldu ve ODTÜ ile TÜBİTAK, TR-NET adıyla proje başlattı. Başlatılan proje kapsamında ilk deney 1992 yılında x.25 ismindeki bilgisayar ağıyla gerçekleştirildi. Deneyin olumlu bir şekilde sonuçlanması sayesinde PTT’ye kiralık hat başvurusu yapılarak 12 Nisan 1993’te kiralık hat sağlandı. Bu hat Ankara ile Washington arasında bağlantı kurdu.

Bağlantı hızı 64 Kbps olan hat ABD’de bulunmakta olan NFSNet ile gerçekleştirilmiş olup, Türkiye’de internet gelişimi hususunda 1994′ te Ege Üniversitesi, 1995′ te Bilkent Üniversitesi ve aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi ile 1996′ da İstanbul Teknik Üniversitesi internet siteleriyle devam etti. Bu siteler Türkiye’nin ilk internet siteleri oldu ve 1994 yılında çıkarılan yasa ile bu alandaki tek yetkili Türk Telekom kılındı.

Türk Telekom’a aynı dönemde özel hizmetlerin sağlanması görevi de verildi. Böylece internet hesapları kurumsal olarak satışa sunulmaya başladı. 1994-1995 Eğitim-Öğretim Yılında ODTÜ internet tabanlı öğrenci kayıt sistemi kullanmaya başladı ve 1995 yılında TR-NET ile ilk internet servis sağlayıcısı aktif oldu. Aynı zamanda ÖSYM sınav sonuçlarını yine aynı yıl internet üzerinden açıkladı.

Türkiye’deki ilk internet alt yapısı ise Tur-Net olup, 1996 yılında kuruldu ve aynı yıl ULAKBİM ( Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi ), TÜBİTAK tarafından oluşturuldu. Günümüzde ise çok daha yaygın hale gelen internet, ülkemizde özellikle genç nüfusun yaygın olmasından çok daha çabuk benimsendi. Hali hazırda sadece ülkemizde milyonlarca internet sitesi bulunuyor.  Ancak bu durumun internetin kısmen çöplük haline gelmesine de neden olduğunu kabul etmek gerekiyor.

(Visited 34 times, 1 visits today)