Bu yazımızda yapay görüşün ne olduğuna ve nasıl işlev gördüğüne ilişkin olarak bilgilere yer veriyoruz. İşte yapay görüşe ilişkin detaylar…

Çoğu bilgisayar ekranındaki metnin yaklaşık 3 milimetre uzunluğunda ve 2 mm genişliğinde olduğu bilinmekte olup, bir cümleyi okurken kişinin gözleri binlerce görsel bilgi toplamaktadır. Retina, gözün arka duvarını kaplamakta olan ince bir doku tabakası halindedir. Bu hücrelerin bir bölümü ışık almak için hareket edip diğerleri bilgiyi yorumlamakta ve beyne mesaj göndermektedir.

Yapılan araştırmalar görme kaybına yol açan retina hastalıklarına maruz kalan 10 milyondan fazla insanın olduğunu göstermektedir ve teknoloji gelişmeden önce retina hastalığına karşı görme yetisinin geri kazanılması çok zordu. Günümüzün teknolojisi ise görme yeteneğini geri kazandırmaya yöneliktir.

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda yapay görme sağlayabilen silikon mikroçipler geliştirilmiştir. Yapay görmenin sistemini anlayabilmek için retinanın oynadığı önemli rolü bilmek gerekir. Nesneden saçılan ışık korneaya girdikten sonra ışık retinaya yansıtılır ve retina optik sinir yoluyla mesaj gönderir ve beyin nesnenin ne olduğuna ilişkin yorumda bulunur. Retinada gözün fotoreseptörleri olarak görev yapan yaklaşık 125 milyon koni ve çubuk bulunmaktadır. bilim adamları yapay koniler ve çubuklar geliştirdiği taktirde bilgilerin yorum için beyne gönderilmesi mümkün olmaktadır.

Yapay bir retinanın çalışabilmesi için yeteri kadar ufak olması gerekir. Bu sayede göz içindeki diğer yapılara zarar vermeden göz içine nakledilebilirler. Yapay retina ile ilgili en önemli gelişmenin ise Mark Humayun liderliğindeki Yapay Retina Projesi’nin oluşturulmasıdır. 2002 yılından bu yana gönüllülerin de yardımıyla önemli aşamalar kaydedilmiştir. Kısmi görüşü geri kazanmaya yarayan başka bir mikroçip cihazı ise Johns Hopkins Üniversitesi, North Carolina Eyalet Üniversitesi ve North Carolina-Chapel Hill Üniversitesi’nden araştırma ekibince geliştirilmektedir. Konuya ilişkin görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

(Visited 10 times, 1 visits today)