Bu yazımızda bilgisayarlarla bütünleşik üretim sistemlerine ilişkin olarak bazı temel bilgiler vereceğiz. İşte konuya dair ayrıntılar…

Tüm imalat işlevlerinin bilgisayar ile bütünleştirilmesi anlamına gelmekte olan bilgisayar ile bütünleşik üretim sistemleri, kendi içerisinde gelişmiş imalat teknolojilerini barındırır.

Veri tabanı, bilgisayarla bütünleşik üretim için en önemli kavram olarak öne çıkar. Firmaların sürekli ve hızlı bir şekilde güncellenebilen bir veri tabanına sahip olması, bilgisayarlarla bütünleşik üretime geçişle alakalı olarak en önemli koşul şeklinde öne çıkmaktadır.

Bilgisayar Destekli Üretim (CAM), CNC tezgahlarda işlem görecek olan parçaların işleme programlarının yapılabilmesi ve tezgahlara aktarılabilmesine yönelik olan yazılım ve donanım sistemi olup, hazırlanan parçalar tezgahlara kaset, disket ile gönderilebilir veya doğrudan direkt numeric control şeklinde gönderilebilir.

CNC teknolojisi tezgahların yanında taşıma, depolama ve diğer işler için makine ve donanımlardan yardım almakta olup, tezgahların yanı sıra robot kullanımıyla da ön plana çıkmaktadır. CNC teriminin açılımı Türkçe olarak Bilgisayar Sayısal Kontrolü şeklindedir.  ABD’de M.I.T Üniversitesi tarafından ilk defa 1954 yılında elektronik devreler kullanılmış olup böylece NC tezgahı genişletilmiştir ve 1970 sonrasında elektronik devrelerin işlevini birkaç mikroişlemciye yüklemekte olan CNC tezgahlara geçiş yapılmıştır. Günümüzde her türlü imalat ve montaj işlemleri PLC ile bütünleştirilerek bilgisayar kontrolü aracılığıyla yapılabilmektedir. Sayısal kontrollü tazgahların üretim sistemine dahil edilmesi üretim sisteminde bazı yeni düzenlemelerin yapılmasını da beraberinde getirmiştir.

Bilgisayarla Bütünleşik Üretim Sistemleri modüllerinden bazıları şu şekildedir:

  • CAQ (Computer Aided Quality) : Kalite Kontrol
  • CAD (Computer Aided Design) : Ürün Tasarımı
  • CAE (Computer Aided Engineering) : Yöntem Geliştirme
  • CAMP (Computer Aided Maintenance Planning): Bakım Plânlama
  • CAM (Computer Aided Manufacturing) : Parça İşleme Programlan
(Visited 39 times, 1 visits today)