Yeni içeriğimizde işlemcilerde NM ile ilgili olarak bilgilere yer veriyoruz. İşte işlemcide NM hakkında bilinmesi gerekenler…

İşlemciler her geçen gün daha da gelişmekte ve daha iddialı bir hale bürünmektedirler. Bu zamana kadar pek çok farklı işlemci modelinin piyasaya sürüldüğünü gördük ve işlemciler her yıl yeni yetenekler kazanıyorlar. Özellikle NM olarak daha yeni ve daha iddialı hale geliyorlar.

Günümüzde bir telefon veya bilgisayar satın alırken daha çok tasarıma ve kameraya odaklanırız. Ancak kontrol edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi işlemcinin nm değeridir. Bu değer pek çok şeyi ifade eder. Peki nanometre neden önemlidir ve neleri ifade etmektedir?

İşlemcide Nm Ne Demek?

Öncelikle NM kelimesinin açılımının nanometer olduğunu, Türkçe karşılığının ise nanometre olduğunu ve ülkemizde nanometre ismi olarak kullanılmakta olduğunu belirtelim. Bu aslında bir uzunluk ölçü birimi olup, 1 nm 0.000000001 metreye tekabül ütmektedir. Nanometre yani nm, 1 metrenin milyarda birine tekabül etmektedir. İşlemcide CPU’yu oluşturmakta olan transistörlerin boyutunu ölçmek için kullanılmakta olan nm, bu açıdan işlemcide önem arz etmektedir.

İşlemcide elektrik sinyalleri ile açıp kapanarak hesaplamalar yapmakta olan milyarlarca transistör yer almakta olup, üretim süreci ve işlem düğümü olarak da nm teriminin kullanıldığını görmekteyiz.

Daha düşük nanometreye sahip işlemci, daha verimli güç sağladığı gibi soğutma olarak da daha az gereksinime sahiptir. Transistörleri daha sık ve hızlıdır. Daha üstün teknolojiyi ifade edebilmektedir. Bu gibi durumlar sayesinde daha düşük nm değerine sahip olan işlemciler daha az enerji harcayıp daha verimli bir performans ortaya koyabilir.

Bu gibi nedenlerden bir bilgisayar veya akıllı telefon satın alacağınız zaman işlemci modelinin incelenmesinin yanında aynı zamanda nanometre değerini de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

(Visited 29 times, 1 visits today)