Bu yazımızda otomobillerde yer alan pasif güvenlik sistemleriyle alakalı olarak bilinmesi gerekenlere değinmekteyiz. İşte detaylar…

Araçlarda yer alan pasif güvenlik sitemleri, olası bir kaza durumunda yürürlüğe girmektedir ve yolcunun güvenliğini sağlamayı hedefler. Herhangi bir kaza olduğu zaman pasif güvenlik hükümleri devreye girer. Pasif sistemlerin görevi aracı yok etme pahasına da olsa insan hayatına minimum zarar gelmesini sağlayabilmektedir.

Günümüzde çeşitli çarpışma testleri yapılmakta ve araçların başarı puanları yayımlanmaktadır. Temel görev yolcuların darbelerden mümkün olan en üst seviyede korunmasını sağlayabilmektir. Bununla ilgili olarak çökme bölgesi üzerine çalışılmakta olup, çökme bölgesi aracın çarpışmada maksimum etkiyi emmek için tahrip edilecek şekilde tasarlanan bölümünü ifade eder. Yolculara aktarılan etki miktarının önemli seviyede azaltılması amaçlanır. Ufalanma bölgesi daha yumuşak çelikten yapılır ve tipik olarak çarpma üzerine vuruşu yapan aracın ön ve arka kısımlarını oluşturur. Çelik içeri doğru hareket ettikçe darbe esnasında bozulmadan kalabilmesi için güçlendirilen kabine doğru gittikçe güçlenir.

Araçlarda yer alan ön cam ve diğer camlar da otomobilin içerisindeki insanı koruyacak şekilde oluşturulmalıdır. Ön cam, lamine camdan yapılan aracın yapısal bir bileşeni olarak öne çıkar. Çarpma sırasında sıradan bir cam gibi parçalanmayacak şekilde, küçük künt halinde parçalanacak şekilde tasarlanmıştır. Sıkışmış olan yolcuların daha iyi alınması, cam kesiklerinden yolcuların zarar görmemesi amaçlanır.

Yolcuları barındırmakta olan ana kabin ise pasif güvenlik sisteminin en kritik bileşeni olarak öne çıkmakta olup, güçlendirilmiş kapılar, çatı ve sütunlar ile içerisindeki insanın yaşamına zarar gelmemesi amaçlanır. Güçlü kabinler, çökme bölgesinden aktarılan kuvvetlere dayanacak şekilde tasarlanmalıdır. Yakıt deposunun konumu da son derece önemli olup, herhangi bir sızıntının kaza alanından uzağa yönlendirilmesi amaçlanır.

Yolcuların korunması açısından en önemli unsurlardan birisi de hava yastıkları olup, hava yastığı yolcunun özellikle baş bölgesinin darbe almaması adına son derece önemlidir. Araçlarda çalışır durumdaki hava yastıklarının sayısının fazla olması hayati önem taşır. Bunun yanında emniyet kemerleri de kaza anlarında hayati önem taşımakta olup, kişinin büyük bir darbe almasının önüne geçmek adına faydalı olur.

(Visited 9 times, 1 visits today)