Yeni yazımızda Chip Tuning terimine değiniyor, Chip Tuning ile ilgili bilinmesi gereken hususları derliyoruz. İşte konuya dair ayrıntılar…

Günümüzde piyasaya sürülen otomobillerde sistemin bütününü yönetmekte olan, beyin olarak tabir ettiğimiz bir sistem bulunmaktadır. Kimi otomobillerde bu araca yetecek kadar olsada bazı araçlarda yolcuları eğlendirecek kadar gelişmiş olur.

Bir otomobil modelinde hangi devirde vites değiştireceği, yakıt tasarruf modları v.b. gibi durumların tüm yazılımları aynı olup, Chip Tuning isimli yazılım modifiyesi ise bu ayarları değiştirir ve hatta araca ek bir beyin gibi dahil olabilir. Böylece aracın fabrika çıkışına göre daha performanslı bir hale getirilmesi ve hatta eskisine nazaran daha az yakıt tüketilmesi sağlanabilir.

Motor bloğundaki tek bir vidayı bile değiştirmeden sadece bilgisayar sistemi ile aracın beynine bağlanıp yazılım eklenmesine imkan tanımakta olan chip tuning, beygir gücünün bir anda artmasını sağlıyor ancak bu durum her zaman faydalı olmuyor çünkü aracı geliştiren kişiler örneğin 300 beygir verebilecek bir motoru zaten 200 ile sınırlandırmamaktadır. Siz sınırları yazılımla kendinize göre değiştirdiğiniz zaman bir süre sonra büyük motor problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Piyasada motor işini uzun yıllardır yapmakta olan ve on binlerce otomobil üzerinde ayarlamalar yaptıkları için en ideal ayarları belirleyen büyük şirketler var. Hatta anlaşmalar sonucunda garantiler de sunabiliyorlar. Ancak yazılım ile değişiklikleri yapmak bu garantilerin de devre dışı kalmasına neden oluyor. Yine de mesela 200 beygirlik motoru yazılım kullanarak 220’ye çıkardığınız zaman daha az yakıt tüketmesini de sağlamanız mümkün olabiliyor yani bu şekilde bazı ince ayarlamalar yaparak aracınızdan biraz daha verim almak mümkün. Bu tıpkı bilgisayarlardaki overclock olayına benzemekte olup, bazı riskleri bulunuyor ve doğru uygulamak önem arz ediyor

(Visited 9 times, 1 visits today)