Bir insanın ne kadar havayı soluduğunu , ne kadar çabuk soluduğunu ölçen solunum fonksiyonu olan spirometri lie ilgili olarak bilgiler veriyoruz.

Bir solunum fonksiyon testi olarak bilinen spirometri, bir insanın ne kadar ve ne denli çabuk soluduğunu ölçen solunum fonksiyon testidir. Ackiğerlerin ne derecede iyi çalıştığını ölçmekte olan fonksion testleri, çeşitli akciğer rahatsızlıklarının tespitinde kullanılmaktadır.
Spirometrinin öne çıkan kullanım aranları : Pulmoner fibroz, kistiök fibroz, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı yani KOAH olarak bilinmektedir.

Bir kişinin akciğer ile ilgili bir rahatsızlığı olup olmadığını hususunda önemli bir teknoloji olarak kabul edilen spirometriye hali hazırda 40 yaşının üzerinde olup sigara içmeye devam eden herkes tarafından başvurulmalıdır. Spirometriye tutturulan tüpün içerisinde sonuçları kaydeden kişi nefes alır ve doktor kişiye bronkodaliatörler da dahil olmak üzere solunum ilacı hakkında sorular sorar. Bronkodilatörler hava yollarını genişletmeye yardımcı olur. Doktor kişinin testten önce fazla yemek yememesini, gevşek giysiler giymesini önerebilir.

Test sırasında burun deliklerini kapatabilmek için burnun üzerine klip yerleştirilmektedir ve kişi ciğerlerini doldurabilmek için olabildiğince fazla hava solumaktadır. Kişi dudaklarını tüpün ağzına sıkıca kapatarak doğrudan tüpün içinden birkaç saniye boyunca olabildiğince hızlı ve kuvvetli olarak nefes alır. Testten en doğru sonucu alabilmek için ise genelde en az üç defa tekrarlanmaktadır. Yapılan üç testten elde edilen en yüksek değer de genelde nihai sonuç olarak kabul edilir.

Yapılacak olan spirometri testinin sonuçları doktorların tedavinin sonraki adımını belirlemesinde etkili olacaktır. Akciğer fonksiyon bozukluğu olan kişilerin değerlendirilmesi sırasında FEV1 ve FVC olarak iki değer üretilmektedir. Spirometri testinin sonuçları kişiden kişiye değişiklik göstermektedir ve ortalama sonuçlar kişinin ırkına, cinsiyetine, yaşına , boyuna göre değişkenlik sergiler. Bu hususta sonuçlarla ilgili genelde NHANES III yani Üçüncü Ulusal Sağlık ve Beslenme Anketi’nden alınan verilere bakılarak ortalama kanısında bulunulabilir.

(Visited 5 times, 1 visits today)