Yeni içeriğimizde yağ yakan araçların muayeneden geçip geçemeyeceği konusunda bilgilere yer vermekteyiz. İşte detaylar…

Yağ yakan motorlar, yağ kaçaklarıyla ilgili kontroller kapsamında değerlendirme alınarak hafif kusurlu veya ağır kusurlu tanısı konulabilmektedir ve bu nokta teknisyen insiyatifi öne çıkar. WD40 kullanarak kusurları örtbas edebilmek, riski minimize etmek mümkün olmaktadır.

Motorda yağ kaçağı neden olur?

En temel nedeni motorun bakımsız kalmasıdır. Bakım sadece aracın yağ ve filtrelerini belirli kilometrelerde değiştirerek kullanmak değildir. Bunu elbette yapmak gerekiyor ancak buna ek olarak motordaki kayış setleri gibi kauçuk malzemelerin, hava filtre kutusu veya turbo var ise turbo borusu gibi parçaların zaman içerisinde direnememeye başladığı bilinir. Motorun iç kısmında dönmekte olan yağ, plastik aksam veya contalar arasından sızıntı yapıp motor yağ kaçağının oluşmasına neden olmaktadır ve bu ilk başlarda dışarıdan bakıldığında belli olmaz. Yağ kaçağını açıklayan en önemli parça ise egzoz sistemidir çünkü yanma sonucunda ortaya çıkan yanmış gazlar egzoz ile dışarı atılmaktadır. Yağ yakan motorun egzozundan çıkan dumanın rengi kahverengi ya da siyah renkte gözüküyor ise yağ kaçağı olduğunu anlayabilirsiniz.

Muayene aşamasında yağ kaçağı var ise tespit edilmektedir ancak yağ kaçağının boyutuna , kaçak seviyesine göre teknisyenler değerlendirme yaparlar ve hafif kusurlu veya ağır kusurlu olarak nitelendirirler. Hafif kusur ibaresi var ise muayeneden geçersiniz. Ancak teknisyenler aracı incelerken kaçağın süspansiyon, direksiyon sistemi veya fren bölgesinde olduğunu görürse ağır kusurlu olarak damgalayarak onarım yaptırmanızı ister.

1 ay içerisinde onarım yaptırdığınız taktirde aracı tekrar ücretsiz bir şekilde muayeneye sokabiliyorsunuz. Ancak elbette bu noktada kişinin maddi durumu da devreye giriyor ve günümüzde bu gibi etkilerden muayene kaçağı olan araç sayısının arttığı biliniyor. Bu durum da çeşitli kazalara davetiye çıkarıyor.

(Visited 12 times, 1 visits today)