Bu yazımızda anakart nedir? Ne işe yarar v.b. soruların cevaplarını arıyor, anakartlara ilişkin bilgilere yer veriyoruz.

Bir bilgisayarın temel donanımı olarak kabul edilebilecek olan anakart, bilgisayarın bileşenleri arasında bağlantı kurulmasını sağlamaktadır. Örneğin RAM, CPU, GPU gibi aygıtlar arasında bağlantı kurulmasını sağlar.

Farklı tür ve boyutlara sahip olan anakartlar, bu bağlamda farklı tür ve boyutlardaki bilgisayarlara uyabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Her bir anakart türü belirli işlemci ve belirli bellek türleriyle çalışabilecek uyumlulukta tasarlanmıştır. Günümüzde bir işlemci veya grafik kartı gibi donanımları satın alırken anakarta uyumlu olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bağlamda sistemi doğru toplamak önem arz etmektedir.

Anakartın İngilizce olarak karşılığı Motherboard şeklindedir. Anakarta; Mboard, mobd, ana devre kartı, sistem kartı, mantık kartı gibi isimler de verilmektedir. Günümüzde telefon ve bilgisayarların yaygın hale gelmesiyle adından çok daha fazla söz ettirmekte olan anakartın bazı görevleri vardır:

Anakartın temel görevleri:

  • Veri akışını sağlayarak diğer bileşenlerin birbiriyle iletişim içerisinde kalmasını sağlar.
  • BIOS bulunması ile işlemlerin yürütülmesini sağlamaktadır.
  • Güç kaynağından gelen gücü alır ve gereken bileşenlere dağıtır.

Bilgisayar gibi kompakt sistemlerde bir bileşen olmadığında veya doğru çalışmadığında bilgisayarda sorunlar da gözlemlenecektir. Bu yüzden bilgisayar donanımlarının doğru şekilde çalışması önem arz eder. Bu hususta anakart kilit rol oynayan unsurlardır.

Anakartın üzerinde metal ve soketler bulunmakta olup aynı zamanda plastik parçaları gözükmektedir. Isı alıcılar, fanlar, veri konnektörleri, kapasitörler yer alabilmekte olup, yeni parçalar eklemek veya cihaza sabitlemek için de vida delikleri bulunmaktadır. Kablolarla veya doğrudan bağlanan parçalarla çalışır.

Anakart bazı çevre birimlerini entegre olarak sunar. Örneğin ses, görüntü bunlara gösterilebilecek güzel bir örnektir. Bir anakartta görüntü gelmesi için harici ekran kartı olmadan da görüntü verilmesini sağlayan dahili GPU bulunmaktadır. Yine ses yongası için de aynısını söyleyebiliriz.

(Visited 20 times, 1 visits today)