RAM nedir? Türleri nelerdir? Yeni yazımızda bu hususta bilgiler yer veriyoruz. İşte RAM’e ilişkin bilinmesi gerekenler…

Evrensel ismi Random Access Memory olan RAM, Türkçe olarak Rastgele Erişimli Bellek anlamına gelir. Bir bilgisayarın kısa süreli belleği olan RAM, izlenen bir videoda, programın çalışmasında veya oyunda olmazsa olmaz bir unsur olarak hizmet görür.

Bir bilgisayarda temel bileşenlerden biri olan RAM, bilgisayarın erişmesi gereken verilere hızlı ve geçici süre içerisinde erişmesini sağlayan depolamadır. SSD veya sabit disk olarak adlandırılan depolama birimleri ise kalıcı olarak veri depolar ve RAM’den bu yönüyle ayrılırlar.

Günümüzde hem bilgisayar üzerinde hem akıllı telefon gibi cihazlarda bulunan RAM aygıtları, bilgileri anında işlemek amacıyla yararlanılan donanımlardır. RAM aynı zamanda önceden erişilmiş olan bilgilerin çok daha hızlı erişilebilir olmasına yardımcı olmaktadır. Örneğin bir programı kapatıp yeniden başlattığınız anda açılmasını RAM sağlar. Bilgisayarı kapattığınız zaman ise RAM bilgileri kaybolmaktadır.

RAM Kapasite Türleri

RAM donanımları kendi içerisinde 4 GB , 8 GB , 16 GB gibi kapasite türlerine ayrılmaktadır. Günümüzde bilgisayarlar ve telefonlar için standart olarak kabul edilen RAM miktarı 8 GB olup, güçlü bilgisayarlarda yüksek performansta oyun oynamak için ise 16 GB ve üzeri RAM gerekebilmektedir.

Kendi içerisinde türlere ayrılan RAM donanımlarının SRAM, DRAM gibi seçenekleri var iken günümüzde ise en yaygın türün DDR RAM olduğu bilinmektedir. DDR3, DDR4, DDR5 gibi çeşitli sürümleri vardır. DDR , çift bant veri hızı anlamına gelmekte olup, aynı anda birden çok dosya aktarmaya izin vermektedir. DDR5 RAM türünün veri işleme hızının saniyede 25 Gigabayt olduğu bilinmektedir. RAM MHz değerleri de önemli olup, RAM ne kadar MHz’ye sahip ise o kadar hızlı olmaktadır. Günümüzdeki RAM’ler genelde 2133 MHz ile 5000 MHz’e kadar değişkenlik göstermektedir.

(Visited 4 times, 1 visits today)