Zararlı yazılım keylogger ile ilgili bilinmesi gereken temel bilgilere değiniyoruz. Bilgisayara bulaşan keyloggerin nasıl silineceği ve diğer detaylar içeriğimizde…

Teknoloji günümüzde adeta her alana nüfuz etmiş durumda. İnsanlar günümüzde değerli bilgilerini ve hatta mal varlıklarını dijital ortamlarda saklamakta. Bu durum kötü niyetli kişilerin çeşitli yazılımlar aracılığıyla verileri çalmaya çalışmasına da neden oluyor.

Keylogger, bilgisayar yapılan işlemlerin kaydının tutularak verileri çalmak isteyen art niyetli kişilere gönderilen kötü niyetli casus yazılımdır. Klavye tuşlarını kaydetme yeteneği olan bu yazılımların bilgisayar üzerinde yapılan işlemleri kayıt altında tutma gibi bir fonksiyonu bulunuyor. Önceleri yalnızca Windows platformuyla ilgili olarak kullanıcıları rahatsız etmekte olan keylogger günümüzde ise MacOS, Linux’un yanı sıra Android , iOS işletim sistemlerinde de bulunuyor yani akıllı telefonlara da yayılmış durumda.

Hemen hemen her cihaz keylogger tehdidine açık olup, keylogger yazılımlarının tespit edilip engellenmesinde antivirüs programlarının büyük rolü bulunuyor. Bazen antivirüs programı olmadan da keylogger tespitini yapabilmek mümkün olabiliyor. Bunun için Windows işletim sisteminde Ctrl + Alt + Del klavye kombinasyonunu kullanarak Görev Yöneticisi sekmesini açınız ve sonrasında  İşlemler kısmından Services.exe ibaresinin yanına göz atınız. Kullanıcı adı kısmında System yerine farklı bir şey yazmakta ise büyük ihtimalle sisteminizde keylogger bulunuyordur. Bu arada keylogger bulunan bilgisayarlarda gözle görülür bir yavaşlama bulunduğunu da belirtmek gerekiyor. Özellikle klavye tuşuna bastığınız zaman harf ekrana geç gelmekte ise bu ihtimal artıyor.

Keylogger temizliği

Keylogger olan bilgisayarda yapılan işlemlere çok dikkat edilmelidir. Bilgisayara herhangi bir kullanıcı bilgisi veya şifre yazılmaması gerekiyor. Keyloggeri temizlemek için de etkili bir antivirüs programıyla geniş kapsamlı bir tarama gerçekleştirmek gerekli. Windows Defender bu hususta yeterli gibi gözüksede keylogger yazılımları çoğu kez Defender’i aşabiliyor.

(Visited 21 times, 1 visits today)