Bazı kullanıcılar şarj cihazlarının prize takılı bırakıldığı taktirde elektrik tüketeceğini hatta patlayarak eve veya bulunduğu herhangi bir ortama zarar verebileceğini düşünür. Peki bunlar doğru mu?

Artık hemen hemen her evde şarj aletleri bulunmaktadır. Gün içerisinde telefonlarımızı şarj etmek adına sıklıkla başvurduğumuz şarj aletlerini prizde bırakmanın bazı zararlarının olduğuna inanılmaktadır. Peki şarj cihazı prize takılı bir şekilde bırakılırsa gerçekten de elektrik tüketimi yapar mı?

Şarj cihazı prize takılı bırakılırsa elektrik tüketir mi?

Bu sorunun cevabı “Evet” olarak verilebilir çünkü günümüzde kullanmış olduğumuz şarj aletlerinin hepsinin içinde elektrik devlerini birbirine bağlayan küçük trafolar vardır ve bazı gelişmiş modellerin içerisinde akım ölçer, voltaj ve sınırlayıcılar da bulunur. Prize takılı bıraktığınız şarj aleti çok düşük seviyede de olsa enerji tüketir fakat mesela dizüstü bilgisayarlarda görülen bazı şarj aletleri iki parçadan oluşmakta olup bunun ilk kısmı sadece uzatma görevi görürken bu parça büyük adaptöre bağlanmakta ve çıkan kablo da bilgisayara elektrik üretmektedir. Fişe takılan kablo adaptöre bağlanmaz ise bu durumda elektrik tüketimi de olmayacaktır.

Telefon Şarj Aletini Prizde Bırakmak Kaç TL Elektrik Tüketir?

Telefonun şarj aletini prizde takılı bıraktığınız zaman yılda en fazla 1-2 TL kadar elektrik yakmaktadır. Eğer prizde bırakılan şarj aleti sayısı çok fazla ise bu rakam da yükselmeye başlar. Bu kişisel olarak çok düşük bir sayı gibi gelebilir ancak Türkiye’de yaşayan kişi sayısı hesaba katıldığı zaman aylık 100 Milyon TL gibi rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum atmosfere salınan karbondioksitin derecesini göstermekte ve bu açıdan önem arz etmektedir. Dolayısıyla kullanıcı nasıl olsa az enerji tüketiyor diye düşünerek cihazını prizde takılı olarak bırakmamalıdır. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

(Visited 4 times, 1 visits today)