Bu içeriğimizde akıllı telefonların yaydığı radyasyonların insan sağlığı üzerindeki etkilerinin ne ölçüde olduğuna ilişkin bilgiler vereceğiz.

Cep telefonu teknolojisi evrim geçirerek günümüzde akıllı telefonların oluşmasını sağladı ve akıllı telefonlar adeta minik bir bilgisayar görevi görüyor. Oyun, film, internet hatta işlerde kullanılabilen akıllı telefonlar, insanların sürekli olarak yanlarında tuttukları cihazlar ve bu durum telefonun sahip olduğu radyasyonla ilgili olarak bazı soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

Ülkeler akıllı telefonların SAR değerine yönelik olarak çeşitli yasal düzenlemelerde bulunmaktadır. Bu bile aslında insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini gösteren bir delildir. SAR değeri, özgü soğurma oranı anlamına gelmekte olup, beden tarafından soğurulan enerji oranının ölçüsü niteliğindedir. Günümüzde akıllı telefonlar çeşitli yasal düzenlemeler ile kontrol edilmektedir. Örneğin ABD’de en fazla 1.6 W/KG, AB’de ise en fazla 2.0 W/KG telefonlar satılabilir.

Telefondaki radyasyon hasta yapacak kadar güçlü mü?

Yapılan araştırmalar, akıllı telefon kullanımının başlı başına ciddi sağlık sonuçlarına neden olduğu gibi bir sonucun olmadığı kanısındadır. Yani örneğin sırf telefon kullanıyorsunuz diye kanser olma riskinizi artırmış olmuyorsunuz ancak şu an resmi araştırma şirketlerinin uzun vadede zararlara ilişkin olarak araştırmalarını sürdürdüğünü belirtelim. Akıllı telefonlar henüz insan ömrü kadar eski telefonlar olmadığından, yani yaklaşık on yıldır hayatımızda olduklarından uzun vadedeki zararlarına ilişkin somut bir kanıt bulunmamaktadır. Yine de şu ana kadar ortaya konulan bulgular telefonların yaydığı radyasyonun DNA hasarı oluşturabilecek veya kansere neden olabilecek seviyede olmadığını göstermektedir.

Her şeye rağmen telefonların yaydığı radyasyonlardan kaçınmanızı öneriyoruz. Bunu yapabilmek için telefonunuzu uyumadan önce ve cihazla bir işiniz olmadığında mümkünse cihazı bir – iki metre kadar uzağınızda tutun. Konuyla ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

(Visited 37 times, 1 visits today)