Bu yazımızda televizyonun çocuklar üzerinde ne gibi olumsuz etkiler oluşturduğuna değiniyoruz. İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

Televizyonun hem eğlendirici hem de öğretici etkileri bulunmaktadır. Televizyondaki bazı kanallar eğitim ve belgesel gibi alanlarda iken bazıları eğlence odaklıdır. Televizyonun eğitici olan kısımlarını almayıp, sadece eğlendirme kanallarını izlemek kişiler üzerinde olumsuz etkilere yol açabilecek olup, çocukların gelişimi açısından da olumsuz tesirde bulunur. Zaten çoğu kanalın programları en az +7 yaş için uygundur. Bunun da yine göz önüne alınması gerekir.

Günümüzde aile fertleri çocuklarına genelde çeşitli nedenlerden ötürü televizyon izletiyor. Bunun öne çıkan ilk ana nedeni çocuğun sessiz kalmasını sağlamak yani çocuğu avutmak, diğeri ise çocuğun daha sakin bir karakterde olmasını sağlamaktır. Ancak çocuklar üzerinde yapılan araştırmalara göre televizyon izleyen çocuklarda ciddi seviyelerde dikkat eksikliği görülüyor. Bu etkilerin çocuklara sunulan televizyon, tablet gibi cihazlardan kaynaklandığı düşünülüyor.

Çocukların özellikle bazı televizyon programlarına ve reklamlara olan ilgilerini biliyoruz. Çocukların ekranda reklam çıktığı zaman dikkatli bir şekilde ekrana bakmasının nedenlerinden birisi reklamların kısa sürmesi ve hareketli olmasıdır. Aynı zamanda reklamlara kullanılan sloganlar da çocukların ilgilerini çeker. Çocukların daha ufak yaşlarda reklam izler hale gelmesi ise kuşkusuz ki zararlı unsurlardandır.

Televizyonun çocukları şiddete özendirdiği, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Ancak televizyon tek başına çocuğu şiddete yönlendirme gibi bir özelliğe sahip değildir. Ancak özendirme durumu, günümüzde programlarda , filmlerde sıklıkla şiddet sahneleri bulunduğundan çocuğun bunları izlemesi halinde kaçınılmaz olacaktır.

Televizyonlardaki yabancı kaynaklı çizgi filmler genelde hangi ülkeden çıkma ise o ülkenin kültürünü yansıtabiliyor. Bu durum da çocukların kültürel olarak o ülkeye yakınlık duymasına , kendi ülkesine yabancı kalmasına neden olabiliyor. Çocukların bir ülkenin geleceği olduğu göz önüne alındığında bu önemli bir sorun anlamı taşıyor.

(Visited 11 times, 1 visits today)